• 1.máj na OA

            3. 5. 2024

            Dňa 30. 04. 2024 sme spoločne oslávili stavanie mája na nádvorí školy, ktoré je našou dlhoročnou tradíciou. Mesiac máj sa vo všeobecnosti považuje za obdobie lásky a zrodu nového života. Májová zeleň bola symbolom sily a dobrého rastu. Zvyk stavania májov sa v zmenenej podobe udržal dodnes, stavia sa však zväčša jeden strom uprostred dediny alebo hlavného námestia. Prvý máj v súčasnosti oslavujeme u nás ako sviatok práce. Školský parlament pripravil tradičné stavanie mája spolu s našimi žiačkami, ktoré sú súčasťou folklórneho súboru Inovec a za sprievodu hudby, spevu a tanca sme oslávili tento štátny sviatok aj u nás.

          • Prevencia šikanovania

            2. 5. 2024

            Šikanovanie je závažný problém, ktorý sa v počiatočných štádiách viac či menej vyskytuje takmer v každej škole a školskom zariadení. Na rozdiel od iných typov nežiadúceho správania, s ktorými sa stretávame v školskom prostredí, je šikanovanie obzvlášť rizikové, pretože často zostáva dlho skryté. Aj preto je jeho riešenie veľmi náročné a komplikované. Aj pri relatívne malej intenzite šikanovania môže u jeho obetí dochádzať k závažným psychickým traumám s dlhodobými následkami. Je preto dôležité, aby nielen pedagógovia, ale aj žiaci vedeli ako mu predchádzať. 

            Tejto problematike bola venovaná preventívna aktivita "Prevencia šikanovania", ktorá bola určená pre žiakov prvých ročníkov. Vo forme otvorenej diskusie ju zrealizovali odborní zamestnanci CPP Zlaté Moravce.